Blog

Canonical URL Nedir, Nasıl Kullanılır?

blank

Canonical URL, en kısa tanımıyla, farklı web sitelerinin sitenize endekslenmesini ve bir kopya veya spam sitesi oluşturulmasını önlemek için yapılan bir çalışmadır. Web sitesi adresinizin farklı şekillerde tanımlanması ve bir etiketle sitenize yönlendirilmesidir. Bu yöntem aynı zamanda Google’ın kopya içerik, spam vb. İçin para cezasına çarptırılmasını önleyen bir araçtır.

Örneğin;

https://www.örnek.com/

https://www.örnek.com/index.html

https://örnek.com/

https://örnek.com/index.html

Bahsedilen tüm bağlantılar aynı sayfa. Ayrıca, Google tarafından yinelenen içerik olarak da görülecektir. Sonuç olarak, web siteniz Google arama sonuçlarında rütbesi kaybetme gibi cezalarla karşılaşacaktır. Kurallı etiket kullanılırsa, Google URL’leri tararken Kurallı olarak tanımlanan URL listelenir. Bunun açıklaması, yukarıdaki örnekte verildiği gibi, 4 bağlantı tanımlanmışsa ve bunlardan biri Canonical etiket olarak tanımlanmışsa, Google arama motorunda diğer 3 bağlantıdan biri görüntülense bile, “Kanonik” etiketli bağlantı endekslenmek. Bu durumda, spam veya kopya bağlantı kategorisine dahil edilmez.

Canonical Etiket Nasıl Kullanılır?

“Rel =” canonical “etiketi, web sitemizin adresleri arasında ana bağlantı olarak seçilmeyen diğer tüm seçeneklerin meta etiketleri arasına yerleştirilir. Bu, Google arama motoruna içeriğin aynı olduğunu bildiririz. web sitesi WordPress sistemi tarafından yapılmışsa, WordPress sistemine “All in One SEO” eklentisini yüklediğimizde, SEO ayarları sırasında Canonical URL oluşturulabilir ve raporlanabilir.

  • Web siteniz aynı içeriğe sahip farklı bağlantılar içeriyorsa;
  • Aynı içeriğe farklı etiketlerden veya kategorilerden erişilirse;
  • “Http” ve “https” içeriğiyle aynı bağlantılar varsa;
  • Web sitesinde “www” ile başlayan ve başlamayan adresler varsa;
  • Web sitenizin Mobil arayüzü farklı bağlantılar ve alt alan adlarıyla açılırsa kullanılmalıdır.

Canonical URL Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

Canonical bir etiket kullanıldığında, birden fazla Canonical etiket kullanılmamalıdır.

Kod sayfasındaki iki “başlık” etiketi arasında “Kurallı URL” etiketini kullanmalıyız. Google botları “kafa” etiketlerinin dışında yer alacak meta etiketleri bulamadığı için.

Kurallı etiketlemede dizine eklenmesine izin verilmeyen bağlantıların site haritasında olmadığına dikkat etmeliyiz. Bu olduğunda Google tarayıcı botları başarısız olur.

Canonical etiketi kullanmanın en yaygın hatası tam adresi yazmak değildir.

Farklı SEO bilgileri almak istiyorsanız, SEO Bloğu sayfamızı ziyaret edebilir ve web sitelerinizin arama motorları için optimize edilmesini sağlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Bir yanıt yazın